Stvari zbog kojih u Emiratima možete završiti u zatvoru

PODELI

Iako su Ujedinjeni Arapaski Emirati poznati kao država koja je mnogo puta protivzakonito privela i zatvorila domaće i strane građane postoji i mnogi čudni zakonski razlozi zbog kojih se može u ovoj arapskoj autokratiji završiti u zatvoru. Ovo su neki od najčudnijih zakona i pravila zbog kojih se može biti uhapšen, kažnjen ili deportovan iz Emirata:

Psovke na Votsapu

Psovanje je potpuno zabranjeno u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uz upotrebu engleske reči “fuck” a zločin jer “sramoti čast ili skromnost” osobe, prema članu 373 Krivičnog zakona UAE. Za psovanje je predviđena kazna do godinu dana zatvora i novčana kazna do 10.000 dirhama. Pokazivanje srednjeg prsta, što se smatra “nepristojnim gestom” koji narušava “žrtvin ponos, privatnost i/ili skromnost”, ima za rezultat – deportaciju. Ovo se takođe odnosi na aktivnosti na mreži; korišćenje psovki u porukama na Vatsapu ili na bilo kojoj društvenoj mreži ili platformi za razmenu poruka krši kibernetičke zakone UAE. Ovo uključuje slanje emotikona u gore navedenim nepristojnim gestovima. Može se dobiti kazna do 250.000 dirhama, zatvorska kazna ili deportacija.

Proveravanje nečijeg telefona

U UAE je nezakonito “upadati u privatnost druge osobe” korišćenjem kompjuterskih mreža ili društvenih medija. To može dovesti do minimalne kazne zatvora od šest meseci i novčane kazne od 100.000 do 500.000 dirhama.

Jelo i piće u javnom prevozu

Potpuno je zabranjeno jesti i piti u svim oblicima javnog prevoza i njihovim stanicama, od metroa i autobusa do pešačkih prelaza. Ako vas uhvate u konzumiranju hrane i pića, novčanik vam može biti lakši za 100 dirhama.

Konzumiranje hrane koja sadrži mak

Zrno maka je izvor opijuma i zabranjena supstanca u UAE, ako vas uhvate da imate mak, to predstavlja ozbiljno kršenje zakona i za posledicu ima zatvorsku kaznu.

Korišćenje VPN-a

Prema zakonima UAE o kriminalu na internetu, korisnici VPN-a mogu da se suoče sa kaznama u rasponu od 500.000 do 2 miliona dirhama ako “koriste lažnu IP adresu ili adresu treće strane na bilo koji drugi način da počine zločin ili spreče njegovo otkrivanje”.

Bilo da se pokuša pristup ograničenom ili blokiranom sajtu ili preuzimanje materijala zaštićenim autorskim pravima, rizikuje se velika kazna.

Imati prljav auto

Uz česte peščane oluje u UAE, pomislili biste da će vam biti oprošteno što imate prašnjav automobil. Međutim, smatra se da prljavi automobili “narušavaju imidž grada i javno zdravlje”. Kao rezultat toga, oni se rutinski kontrolišu, a vlasnicima se izriču kazne i naknade od 3.000 dirhama. Iako neopran autimobil može da vas uvali u ozbiljne nevolje, isto tako može i “nepravilno” pranje automobila. Zabranjeno vam je da perete automobile u stambenim zonama ili angažujete radnike da peru vaš automobil. Zbog toga je potrebno da odvezete automobil do odgovarajućih objekata, poput onih na benzinskim pumpama i tržnim centrima.

Fotografisanje ljudi bez dozvole

Ovo je veoma ozbiljan prekršaj koji je mučio mnoge ljude u prošlosti. UAE su veoma strogi u pogledu očuvanja privatnosti pojedinaca, a fotografisanje nekoga bez njihovog znanja ili saglasnosti shvata se veoma ozbiljno. Ovo se dodatno pogoršava ako se objave ove slike na društvenim mrežama. Prema zakonima o sajberkriminalu, za zločin možete dobiti novčanu kaznu do 500.000 dirhama i šest meseci zatvora.

Stvaranje i širenje glasina

Vjerovatno najdvosmisleniji zločin na ovoj listi je onaj po kojem je sve što se tumači kao glasina kažnjivo po zakonu UAE.

Tračevi, posebno na društvenim mrežama, mogu rezultirati kaznom od tri godine zatvora i novčanom kaznom do milion dirhama. U nameri da se pozabave onima koji “oštećuju društveni mir i javni red” i predstavljaju pretnju “nacionalnom miru”, UAE imaju veoma stroge zakone o širenju vesti na mreži.

Izvor: SMG

Foto: Profimedia

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar!
Ovde unesite svoje ime