Đukanović: Doček Krivokapića veća sramota za Srbiju nego za Crnu Goru

PODELI

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je večeras da je doček crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića u Beogradu veća sramota za domaćina nego za gosta i da njemu to ne bi moglo da se dogodi.

Komentarišući to što je potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović dočekao Krivokapića neformalno obučen, Djukanović je kazao da je reč o nepoštovanju himne Srbije, počasne garde Srbije, zastave Srbije, odnosno o nepoštovanju same Srbije.

“Onakav čin dočeka visokog državnog gosta iz bilo koje zemlje smatram da je ozbiljan faul koji se posle pretvorio u samu suštinu svakodnevne politike te zemlje (Srbije), a to je da napravi problem, pa ga onda euforično pegla, popravlja”, rekao je Djukanović za Gradsku TV.

Naveo je da nije bitno da li je do propusta došlo namerno ili ne, jer to govori o nepažnji koja se posvećuje jednoj poseti koja bi za svaku zemlju morala biti značajna, pošto je reč o prvom susedu.

“Koliko god je to bilo neprijatno za premijera Krivokapića, koji se u takvoj situaciji poneo pristojno, to je veća sramota za domaćina nego za gosta”, kazao je crnogorski predsednik.

Djukanović je rekao i da nema kontakt sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je komunikacija sa njim kada se sretnu “najnužnija i pristojna”, ali da je to daleko od one koja bi trebalo da se podrazumeva za susedne zemlje.

Ponovio je da su “potpuno besmislene” tvrdnje nekadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića da je pomogao Vučiću i bivšem predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da dodju na vlast.

“Setićete se da smo pre 15-ak godina imali jedan neprijatan incident u Crnoj Gori, kada smo izbacili lidere Srpke radikalne stranke, na čelu sa Vojislavom Šešeljom jer je on imao performanse ležanja po podu i po ulicima, pa smo morali da ga ponesemo, spakujemo u avion i ispratimo da ne bi pravio nered na crnogorskom primorju usred turističke sezone. To je jasna slika ideološke bliskosti izmedju lidera srpskog nacionalizma i mene”, rekao je Djukanović.

Dodao je da je Tadić bio “dovoljno slab da ne prizna” da je izgubio izbore zbog svojih slabosti, već je tražio krivca na drugoj strani.

“Sva moja krivica je što sam pozitivno odgovorio na zahtev Vučića i Nikolića, tadašnjih lidera opozicije u Srbiji, da obavimo zvaničan razgovor, dakle ništa tajno, u Podgorici i to je kao bio vetar u ledja za pobedu srpskih radikala. To bi bilo jednako tačno kao kad bih sad dobio poziv lidera opozicije u Srbiji da se sretnemo, na koji bih opet pozitivno odgovorio, jer tako gledam na svoje političke obaveze u odnosu na region u kojem živimo”, naveo je.

Đukanović je kazao i da je Tadić “zasluženo izgubio izbore” 2012. godine, jer je vodio “pogrešnu politiku, politiku impotentnog nacionalizma, negujući ispod evropejstva istu ideju nacionalizma, odnosno dominacije Srbije, posebno u odnosu na Crnu Goru”.

Izvor: Beta

Foto: Profimedia/Savo PRELEVIC / AFP

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar!
Ovde unesite svoje ime