Dritan Abazović će uspeti da formira manjinsku vladu

PODELI

Realno je da će Dritan Abazović uspeti da formira manjinsku vladu, kazao je Vladimir Pavićević, direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije.

Ta vlada će imati mogućnost da za relativno kratko vreme postigne mnogo toga što Krivokapićeva vlada nije bila u stanju da uradi, napominje.

Kako je rekao, prvi konkretniji rezultati Abazovićeve vlade pokazaće da je izglasavanje nepoverenja Zdravku Krivokapiću bio dobar potez i da je bilo nužno “da jednog neuspješnog premijera i njegovu vladu zamenimo ljudima koji će biti mnogo i uspješniji odgovorniji”.

“Realno je i to da je Dritanova pozicija u crnogorskoj politici danas takva da je najvećem broju političkih stranaka interes da dalje snaže političko savezništvo sa Dritanovim pokretom. Ko god se danas dodatno konfrontira sa URA ili se politički naglašeno udaljava od URA taj najveću štetu pravi sebi. Dritan je veoma dobro iskoristio ovih godinu i po dana i sebe je sa relativno malom podrškom u biračkom telu pozicionirao kao da je ta podrška makar duplo veća”, kaže Pavićević.

Kako tvrdi, Milo Đukanović je odlučio da podrži Abazovićev predlog o formiranju manjinske vlade jer nema izbora.

“U poslednjih godinu dana DPS gubi jednu po jednu opštinu i oni su procenili da je ovo prilika da makar naprave jednu vrstu privida svog povratka. Cenu ove podrške Dritanu će, međutim, da plati Milo Đukanović lično i to povlačenjem sa mesta šefa DPS iduće godine i nekandidovanjem na izborima za predsednika države isto sledeće godine. Dritan je racionalan, dobro zna da je političko penzionisanje Đukanovića najveći interes najvećeg broja građana Crne Gore i to će se konačno i desiti”, rekao je Pavićević.

Po njegovom sudu, ako manjinska vlada ipak ne prođe, onda je stvar takođe jasna.

“U tom slučaju ide se na prevremene parlamentarne izbore koji će biti organizovani u maju ili junu i ti izbori bi onda na najdirektniji način pokazali šta je izborna volja građana danas. Jedno je jasno kao dan – da su i formiranje manjinske Dritanove vlade i organizovanje prevremenih izbora bolje opcije nego da je opstala Krivokapićeva vlada”, smatra Pavićević.

Izvor: RTCG

Foto: Printscreen

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar!
Ovde unesite svoje ime