Održana proslava Dana Afrike

PODELI

Ovogodišnju proslavu Dana afrike organizovali su zajedno Grupa afričkih ambasadora i šefova misija i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije u Palati Srbije, 25. maja 2022. Bila je ovo prilika da se ujedno obeleži i Dan prijateljstva afričkog kontinenta i Srbije. Prigodan govor tom prilikom održao je ambasador Kraljevine Maroka u Srbiji, gospodin Mohamed Amin Belhaž koji je takođe i trenutni doajen Grupe afričkih ambasadora. Govor prenosimo u celosti: 

Dame i gospodo, dragi prijatelji.

Veliko mi je zadovoljstvo da vam poželim dobrodošlicu, u svojstvu Doajena Grupe afričkih ambasadora i šefova misija akreditovanih u Srbiji, na ovogodišnju proslavu u čast našeg voljenog kontinenta – Afrike.

Najpre, želim da izrazim duboku zahvalnost gospodinu Državnom sekretaru, a preko njega takođe i svim zaposlenima u Ministarstvu spoljnih poslova na njihovom zalaganju da proslavu ovog dana učine takvom da ona zaista odražava odlične prijateljske veze koje spajaju afrički kontinent sa Republikom Srbijom.
Kao što svi znate, Dan Afrike se obeležava svake godine u znak sećanja na osnivanje Organizacije afričkog jedinstva (OAU), osnovane 25. maja 1963. godine, kao preteče Afričke unije. Ovaj dan pruža nam priliku da proslavimo postignuta dostignuća i da razmislimo i sagledamo izazove sa kojima se kontinent još uvek suočava.
Međutim, pored toga, u Republici Srbiji od 2017. godine pa svake naredne godine, 25. maja obeležavamo i Dan prijateljstva Srbije i Afrike, kao jasan pokazatelj koliko su posebni i čvrsti odnosi naših naroda.
Ovo prijateljstvo je zasnovano na međusobnom poštovanju koje je uvek vladalo među nama, našim zajedničkim vrednostima i neprocenjivoj podršci koju je bivša Jugoslavija pružila mnogim afričkim zemljama u njihovoj borbi za okončanje kolonijalizma i izgradnju svojih nacija. Ove čvrste veze obnovljene su tokom poslednjeg sastanka Pokreta nesvrstanih održanog u Beogradu u septembru 2021. godine, a na kojem su aktivno učešće uzele brojne afričke delegacije.

Ekselencije, Dame i Gospodo;
Pre 59 godina, mudri afrički lideri vizionarski su postavili temelje za jedinstvo ovog kontinenta koje je u to vreme potkopavao kolonijalizam. Afrika se sada izdigla iz tih izazova, te inicirala svoje političko jedinstvo i veliki ekonomski, društveni i kulturni napredak.
Afrika je odavno prevazišla svoju povezanost sa krizama, katastrofama, nestabilnošću i glađu, zahvaljujući svom izuzetnom razvojnom potencijalu i demografskoj snazi koja je kontinent učinila plodnim tlom za univerzalni rast i mestom za stvaranje bogatstva, pod uslovom da mu se posveti pažnja koju zaslužuje.
U odnosu na rane 2000-e godine ekonomija Afrike se učetvorostručila. 7 od 10 najbrže rastućih ekonomija sveta dolaze iz Afrike, a čak i tokom teških vremena pandemije Kovida-19, kontinent je doživeo snažan rast u pogledu trgovine.

Dakle, u nekoliko reči, ovaj kontinent će u narednim godinama biti glavni motor svetske ekonomije. Zato pozivamo drage prijatelje u Srbiji da sa našim afričkim narodima grade partnerstva na obostranu, uzajamnu korist, kako bi iskoristili ogromne mogućnosti i potencijale ulaganja koje Afrika pruža, i kako bismo ostvarili Agendu 2063 za održivi društveno-ekonomski razvoj, pod nazivom „Afrika kakvu želimo“.

Dragi prijatelji;

Šefovi država i vlada afričkih zemalja proglasili su 2022. Godinom ishrane za Afriku, sa ciljem da se osigura veća politička posvećenost i ulaganja u ishranu kako bi se odgovorilo na trenutne izazove vezane za snadbevanje hranom na kontinentu.
Nedavno je Svetski program za hranu upozorio da udruženi faktori, koji uključuju klimatske promene, inflaciju, efekte pandemije Kovid-19, pored trenutnih sukoba koji se dešavaju širom sveta, u velikoj meri utiču na sigurnu dostupnost i snadbevenost hranom u celom svetu, a posebno u Africi.
S tim u vezi, veoma cenimo kontinuiranu solidarnost koju Republika Srbija iskazuje prema našem kontinentu u izazovnim vremenima, uključujući nedavne donacije od 300.000 tona prehrambenih proizvoda i više od 200.000 vakcina protiv virusa Kovid-19 doniranih brojnim bratskim afričkim zemljama.

Svesni smo velikog značaja koji Srbija pridaje daljem razvoju svojih odnosa sa afričkim kontinentom, kroz brojne posete koje je tokom poslednjih nekoliko godina realizovao ministar spoljnih poslova Njegova ekselencija gospodin Nikola Selaković, kao i putem otvaranja novih ambasada Srbije u Africi. Istinski vam čestitamo i odajemo priznanje na tome, i pozivamo Srbiju da i u budućnosti nastavi da podržava naš kontinent i istražuje mnoge mogućnosti za ulaganje koje Afrika može da ponudi.

Ekselencije, Dame i Gospodo;
Na kraju, dozvolite mi da istaknem da naš afrički kontinent obiluje nadom, mladošću i potencijalom, možda i više nego bilo koji drugi kontinent. Izazov je osigurati i obezbediti da se njegov potencijal zaista iskoristi.

Hvala vam najlepše na pažnji!

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar!
Ovde unesite svoje ime