Forbs: Srbija predstavlja savršen primer sprovođenja vakcinacije

Srbija i druge zemlje koje su pokazale suverenost u nabavci vakcina postaju globalni šampioni vakcinacije, piše ugledni američki časopis "Forbs"

PODELI
Foto: Profimedia

Časopis piše o procesu imunizacije stanovništva koje sprovodi Srbija koja se ubraja među najuspešnije države sveta kada je reč o vakcinaciji svojih građana protiv koronavirusa.

“Srbija predstavlja savršen primer sprovođenja vakcinacije. Građani ove zemlje mogu da biraju, ne samo vrstu vakcine, već i mesto u kome žele da se vakcinišu. Imunizacije se sprovodi širom Srbije na 410 stanica i vakcine su dostupne svim građanima, u svim gradovima širom zemlje.”, piše “Forbs”.

Magazin hvali i strategiju vakcinacije koju sprovodi Vlada Srbije.

“Štaviše, Vlada je takođe primenila novu modernu platformu za isporuku i zakazivanje vakcina, nazvanu „Sistem za upravljanje imunizacijom Republike Srbije“, navodi se u tekstu.

Internet digitalna platforma je takođe pozitivno komentarisana u tekstu.

“Ova platforma pruža konkurentsku prednost u korišćenju algoritama veštačke inteligencije. Građani se mogu brzo prijaviti za imunizaciju putem ovog sistema upravljanja, koji u realnom vremenu daje obaveštenja o napretku, praćenju i rasporedu vakcinacija. Svi građani imaju pristup Nacionalnom portalu eUprave, što znači da nijedan deo stanovništva ne ostaje u mraku”, piše Forbs.

Navodi se i da ne samo da se čini da je vlada zadovoljna, već da i građani Srbije na društvenim mrežama izražavaju zadovoljstvo zbog digitalne vladine inicijative i ukupnog iskustva sa vakcinacijom.

“Stotine centara primarne zdravstvene zaštite, mesta za masovnu vakcinaciju na Beogradskom sajmu, Nacionalni institut za javno zdravlje, zajedno sa regionalnim ograncima, nekoliko vladinih agencija, Nacionalni portal e-uprave i nekoliko pozivnih centara – olakšavaju razmenu informacija, interoperabilnost i upravljanje – svi su integrisani u sistem”, navodi se.

Izvor: B92

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar!
Ovde unesite svoje ime