Alanja – “Vegas pored mora” gde se Orijent i Evropa susreću

PODELI

Nekada bastion po čijem vlasništvu se prepoznavao pravi vlasnik Mediterana, Alanja je danas popularno letovalište na centralnoj obali Mediterana u Turskoj. Čuvena po prostranim plažama, toplim vodama, atraktivnim hotelima, a zbog prizora koji se zatiče kad Sunce zađe dobila je titulu „Vegas pored mora” i „Turska Majorka”. 

Klima u Alanji je povoljna tokom većeg dela godine, temperature su prijatne, osim u jeku letnje sezone tokom jula, avgusta i septembra, kada temperature u proseku prelaze 33°C tokom dana, dok se noću retko spuštaju ispod 26°C. Ako vam vrućine ne prijaju, iskustva iz Alanje pokazuju da je najbolje vreme za posetu od marta do juna, kao i od sredine oktobra do kraja godine. Letnja sezona u Alanji počinje od maja i traje do kraja oktobra, a u ovo vreme možete uživati u brojnim plažama. Vetar u Alanji je obično veoma lagan, a tokom jula će vas rashlađivati „najbrži” vetar u toku godine od čitavih 5,7 km/h.

Alanja je smeštena u istočnom delu turske obale, stotinak kilometara istočno od Antalije. Odlikuju je veoma izraženi kontrasti. Duge peščane plaže i hladne planinske reke, drevne ruševine iz rimskog doba i moderni hoteli, mesto gde se Orijent i Evropa susreću i prepliću. Rajske plaže okružene su borovim šumama, a osim crnog bora, planine odlikuje bujna vegetacija tu su šume kedra, smokvi i mnogih drugih vrsta koje doprinose da se osećate kao u zelenom raju. Utisci koje Alanja letovanje ostavlja su bogati i raznovrsni.

Alanja je usađena u velikom zalivu, u zagrljaju planine Taurus na severu i Sredozemnog mora na jugu, dok se na obodima nalaze dve peščane plaže. Kleopatrina plaža, koja se smatra jednom od najlepših plaža u Turskoj ,  prostire se od centra grada ka zapadu; dok se istokom grada proteže plaža Kejkubt. Ove plaže učiniće da turska letovališta zapamtite po nestvarnoj lepoti i beskrajnom uživanju. 

Kleopatrina plaža nosi još i naziv Dalmatas, po gradskoj pećini koja se nalazi u neposrednoj blizini. Ako pročitate iskustva putnika koji su već boravili u Alanji, onda ćete otkriti da je za mnoge upravo ova plaža najlepše mesto za odmor. U prilog tome stoji i plava zastavica čiji je nosilac. 

Kejkubt plaža ne zaostaje po lepoti, sitnom pesku i čarobnoj vodi. Na nju se nastavlja još jedna plaža sa plavom zastavicom – Orange beach ili Portakali, gde ćete takođe imati priliku da uživate pod padinama Taurus planine.

Međutim, nisu samo prozračna voda i sitan pesak asocijacija za tursko leto. U Alanji, pored kupanja i sunčanja na divnim obalama, svakako možete iskusiti mnogo više. 

Alanja je stari grad. Osnovana u 4. veku p.n.e, služila je kao pomorska baza Seldžuka, za čije doba je podignuta najveća znamenitost Alanje – Crvena kula, biser turskog građevinarstva, po svojem jedinstvenom arhitektonskom rešenju. Ako vas zanima bogata kultura ovog mesta i naroda, onda ne smete zaobići obilazak Crvene kule, koja se smatra simbolom grada. U njoj se nalazi Etnografski muzej u kome možete otkriti kako se Alanja menjala kroz vekove. Pored toga, u gradu se nalazi I Ataturkov muzej, odnosno Muzej kuća Ataturk, koja je posvećena Mustafi Kemalu Ataturku, ocu moderne turske države.

Leto u Alanji nije potpuno bez cenkanja sa trgovcima, a brojne radnje rukotvorina, odeće, tepiha, kože i nakita će vas sačekati oko luke. Nemojte da se stidite, jer cenkanje praktično predstavlja običaj u turskoj kulturi.

Neki Alanju zovu „Majorka turske obale“. Ako se sagledaju brojne diskoteke, veliki broj pabova i restorana, ova tvrdnja izgleda kao apsolutna istina.

Veliki broj spomenika od istorijskog značaja, 26 km duga peščana obala, prijatna atmosfera i izvanredan noćni život su bez pogovora odrednice koje Alanju svrstavaju među jednu od turistički najatraktivnijih destinacija ne samo u Turskoj, već i na čitavom Mediteranu.

Izvor: Supernovatravel.rs

Foto: Printscreen

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar!
Ovde unesite svoje ime