Marin le Pen: Zalagaću se za strateško približavanje NATO-a i Rusije

PODELI

Liderka francuske desnice i kandidatkinja za predsednika države Marin le Pen obećala je da će ako pobedi Emanuela Makrona u drugom krugu izbora povući oružane snage iz komande Severnoatlantske Alijanse.

Marin le Pen je naglasila da neće prebacivati francuske trupe ni u kombinovanu komandu Alijanse, niti će biti na raspolaganju budućoj evropskoj komandi.

“Ako budem izabrana za predsednika, napustiću zajedničku komandu NATO, ali neću odustati od člana 5 o zajedničkoj odbrani”, rekla je Le Penova a konferenciji za novinare.

Naglašava da se Francuska neće potčiniti američkom protektoratu i kaže da podržava ideju zbližavanja sa Rusijom.

“Kada se završi rat u Ukrajini i uspostavi mir, zalagaću se za strateško približavanje NATO i Rusije. To je u interesu i Evrope i Sjedinjenih Američkih Država”, rekla je Le Penova.

Navela je i da ne želi da Francuska napusti Evropsku uniju i obećala da će poštovala Pariski sporazum o klimatskim promenama.

Prvi krug predsedničkih izbora u Francuskoj održan je 10. aprila. Aktuelni predsednik Emanuel Makron osvojio je 27,84 odsto glasova, a Marin le Pen 23,15 odsto. Glasanje u drugom krugu izbora biće održano 24. aprila.

Izvor: Rojtes, Novosti

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar!
Ovde unesite svoje ime