SAD uvele sankcije Miloradu Dodiku

PODELI

SAD su juče uvele sankcije srpskom članu Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji iz Banjaluke, zbog povezanosti sa njim.

Dodik i Alternativna televizija od juče se nalaze na proširenoj „crnoj listi“, na kojoj su osobe i entiteti čije se radnje dovode u vezu s korupcijom širom sveta, navodi se na sajtu Ministarstva finansija SAD.

Osim njega, na crnoj listi SAD su Milan Tegletija, njegova supruga Tijana i Mirsad Kukić, prenosi portal istraga.ba na svom Tviter nalogu.

Tegletija je bio bivši predsednik Visokog sudskog i tužilačkog veća (VSTV) Bosne i Hercegovine (BiH) koju je obavljao do decembra 2020.  Od tada je pravni savetnika Dodika.

Kukić je zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine dugogodišnji član SDA sve do 2018. Kada je osnovao Pokret demokratske akcije (PDA), čiji je predsednik. Bio je generalni direktor Rudnika mrkog uglja „Banovići“.

Tegeltija i Kukić stavljeni su na listu navodi se u saopštenju koje potpisuje američki državni sekretar Entoni Blinken zbog, kako se navodi, “njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti.” Njima se onemogućava ulazak u SAD. „Svojim delovanjem podrivali su vladavinu zakona i poverenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese, te mir i prosperitet za građane Bosne i Hercegovine. Kukić i Tegeltija stavljeni su na listu prema Poglavlju 7031(c) Zakona o aproprijacijama za programe Ministarstva spoljnih poslova SAD, inostrane operacije i srodne programe iz 2021.”, stoji dalje u saopštenju. Sarajevski mediji pišu da će se na američkoj crnoj listi naći još 52 pravne ili fizičke osobe povezane s režimom Milorada Dodika.

Kako piše na sajtu američkog ministarstva, „Alternativna Televizija d.o.o. Banja Luka (ATV), medij sa sedištem u Banjaluci, RS, u privatnom je vlasništvu kompanije blisko povezane sa Dodikovom porodicom. Međutim, sam Dodik vrši kontrolu nad ATV-om,  lično odobrava medijske priče vezane za politički osetljive teme“.

Dodik je, navode dalje, kupio ATV kako bi „namerno i izričito unapredio svoje  planove, koji uključuju njegove napore da omalovaži druge političke ličnosti, izgladi svoj javni imidž i unapredi svoje lične i političke ciljeve“. Ističe se i da je Dodik ugovore vezane za ATV direktno dodelio članovima svoje porodice, što je, ukazuju, koristio kao još jedan put za korputivne radnje.

„On je novac iz javnih preduzeća direktno usmeravao u ATV u koruptivne svrhe. Dodik je značajno povećao finansiranje ATV-a poslednjih godina i uključio se u kampanje malignog uticaja na društvene medije preko ATV-a kako bi objavio sadržaj koji afirmiše njegove političke i lične ciljeve“.

„Destabilizujuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, motivisani sopstvenim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i čitavog regiona”, rekao je Brajan E. Nelson, podsekretar američkog Ministarstva zadužen za  oblast terorizma i finansijske obaveštajne poslove . „Sjedinjene Države neće oklevati da deluju protiv onih koji streme ka korupciji, destabilizaciji i podelama na račun sopstvenog naroda, kao i protiv onih koji omogućavaju i olakšavaju ovakvo ponašanje“, dodao je.

Zvaničnici SAD su duže vremena najavljivali da su sankcije za brojne pojedince u BiH već „na stolu“. O mogućnosti uvođenja sankcija firmama i pojedincima u BiH govorio je i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom posete toj zemlji početkom novembra.

Izvor: Danas

Foto: Profimedia/Russian Foreign Ministry/Sputnik

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar!
Ovde unesite svoje ime