Još 8 miliona Jemenaca ostaje gladno

PODELI

Jemenski konflikt se intenzivira, a usled do sada nezabeleženog nedostatak sredstava, humanitarni fondovi Ujedinjenih Nacija se smanjuju, tako da bi osam miliona stanovnika Jemena moglo ostati bez preko potrebne pomoći, prenosi Al Džazira. Ujedinjene nacije su pozvale međunarodnu zajednicu i potencijalne donatore na prikupljanje sredstava za pomoć Jemencima.

Najveća humanitarna kriza na svetu, mogla bi postati još veća ukoliko se u najhitnije ne prikupe neophodna sredstva. Od marta bi osam miliona ljudi moglo ostati bez hrane, a više od šest i po miliona – bez bezbedne pijaće vode, budući da „humanitarne organizacije ostaju bez novca, što ih primorava da redukuju spasonosne programe“, rekao je koordinator humanitarnih poslova UN Martin Grifits. U januaru, gotovo dve trećine značajnijih programa UN je ukinuto ili im je smanjen budžet, dok je broj borbenih zona povećan. 

U odmazdi zbog raketiranja i napada dronovima na gradove njenih vodećih članica, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Arapska koalicija je intenzivirala vazdušne napade na gradove koje kontrolišu Huti, uključujići i stambene kvartove u Sani i Hodeidi. Premda koalicija tvrdi da napada vojne mete, u januaru je poginulo najmanje 650 civila, što je prema podacima UN najveći broj stradalih u protekle 3 godine. Samo pri raketiranju zatvora u Sadi poginulo je 70 zatvorenika, dok je više od 100 teško povređeno. 

Do intenziviranja konflikta proteklog decembra, kada su paravojne jedinice koje podržavaju UAE, tzv. „Divovske brigade“, uspešno potisnule Hute sa istoka Jemena i ugrozile njihove položaje pri opsadi Mariba – poslednjeg uporišta zvanične vlade koju podržavaju naftne monarhije. Reakcija pobunjenika podržanih od strane Irana je bio napad dronovima na Abu Dabi, nakon kojeg je usledilo još nekoliko bezuspešnih udara i na prestonicu i Dubai. Ovi gradovi, koji inače važe za oaze stabilnosti i bezbednosti na Bliskom istoku, dospeli na američku listu gradova u koje nije preporučljivo putovati. Huti su intenzivirali i napade na Saudijsku Arabiju.

Rat u Jemenu je počeo krajem 2014. godine, kada je šiitski pokret sa severa zemlje, Ansar Alah (božje pristalice), podigao ustanak protiv zvanične vlade pod optužbama za tešku korupciju i podređenost interesima SAD i Saudijske Arabije na štetu naroda Jemena. Huti, kako ih još nazivaju po dominantnom plemenu, ubrzo su zauzeli sever i prestonicu, dok se zvanična vlada našla u izgonu.  Već 2015, u rat, se uključuje koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, sa UAE kao glavnim partnerom. Prema procenama organizacija za ljudska prava, humanitarna katastrofa je uzrokovana uglavnom od ruke ovog saveza, odnosno pomorskih i vazdušnih blokada koje su održane do 2018. godine, kao i bombardovanja.

Prema izveštaju Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) s kraja prošlog novembra, broj žrtava rata u Jemenu iznosi više od 377.000. To uključuje poginule u oružanim sukobima i one koji su živote izgubili zbog posledica rata, a 70% čine deca mlađa od pet godina. Čak 60% žrtava je umrlo od gladi i bolesti koje su se mogle izbeći ili sprečiti, a ostali su poginuli u borbama i vazdušnim napadima. Svakih devet, od posledica rata umre jedno dete mlađe od pet godina. Broj raseljenih lica u Jemenu premašuje dva miliona.

Izvor: SMG

Foto: ETA

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar!
Ovde unesite svoje ime