Izraelska berza dijamanata otvorena u Dubaiju

PODELI

Izraelska berza dijamanata (IDE) otvorila je predstavništvo na Dubai berzi dijamanata (DDE) u „Almas kuli“, objavio je juče „Dubai Multi Commodities Center“ (DMCC). Prema službenoj novinskoj agenciji „Emiratesa WAM“, visoki predstavnici i vladini dužnosnici DMCC-a, Svetske federacije berza dijamanata (WFDB), IDE-a i izraelskog konzulata u Dubaiju prisustvovali su inauguraciji kancelariji IDE-a. Kancelarija IDE trebala bi povećati jednostavnost poslovanja za izraelske dijamantske kompanije koje posluju ili žele osnovati poslovnice u Dubaiju. 

Otvaranje IDE kancelarije došlo je dan nakon što je DMCC objavio da su UAE postali najveći svjetski trgovački centar sirovih dijamanata, sa 22.8 milijardi dolara vrijednim sirovim dijamantima kojima se trgovalo prošle godine.

UAE su potpisali sporazum o normalizaciji odnosa sa Izraelom u septembru 2020. godine pod pokroviteljstvom bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa. Obim trgovinske razmene između UAE-a i Izraela beu nafte iznosio je oko 700 miliona dolara u roku od godine dana od potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa. Takođe uprkos ograničenjima i usporavanju koja su posledica pandemije korona virusa, turistička razmjena između dve zemlje doživela je veliki uspon. Oko 250.000 izraelskih turista posetilo je UAE u tom periodu.

Nešto više od godinu dana nakon potpisivanja sporazuma, Emirate su prvi put u istoriji posetili izraelski premijer a zatim i predsednik. Određeni analitičari smatraju da Izrael svesrdno pruža podršku ostvarivanju interesa Emirata u određenim državama. Tako se navodi primer Sudana, gde se smatra da su ključnu ulogu u političkim promenama imale upravo ove dve zemlje. Takođe pre nekoliko meseci je izbio špijunski skandal kada je otkriveno da je Vlada Emirata koristila špijunski softver Pegasus koji je napravila izraelska kompanija NSO kako bi se prisluškivali novinari, politički disidenti i aktivisti za ljudska prava širom sveta. Posle niza raketnih napada pobunjeničkog pokreta Huti iz Jemena na Ujedinjene Arapske Emirate izraelski zvaničnici razmišljaju da toj državi prodaju i raketni odbrambeni sistem „Gvozdena kupola“.

Izvor: SMG

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar!
Ovde unesite svoje ime