Protesti Srba u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici

PODELI

Odluka vlade u Prištini da prekine sa praksom “održavanja srpskih izbora” u sredinama većinski naseljenim Srbima na Kosovu i Metohiji naišla je na osudu Beograda, ali i kosovskometohijskih Srba koji su danas organizovali protest. Zbog skupova, specijalne snage policije primećene su na više magistralnih puteva na Kosovu i Metohiji.

Nezadovoljni odlukom vlade Aljbina Kurtija da ne dozvoli održavanje izbora po dosadašnjem modelu, kada su glasali u svojim sredinama, a OEBS sakupljao glasove, Srbi na KiM organizovali su proteste u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici.

Protestna šetnja u Gračanici počela je iz porte Manastira Gračanica i centralnom ulicom se kretala ka Domu kulture.

Iskazali su svoje nezadovoljstvo što im se oduzima, kako su naveli, pravo glasa, ali i ukazali na nameru Prištine da im se uskrati pravo na komunikaciju sa Beogradom.

Sastanak predstavnika Srba sa predsednikom Srbije početkom nedelje u Beogradu bio je okidač za suspendovanje Srba iz vodećih institucija koje deluju u okviru vlade u Prištini. Tako jesuspendovana predsednica Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici Ljiljana Stevanović. Sud je osnovan po dogovoru iz Brisela, a Stevanovićeva je na tu funkciju izabrana pre nekoliko meseci.

Osim Ljiljane Stevanović, sastanku u Beogradu prisustvovali su i komandiri policijskih stanica na severu KiM, predsednici opština po prištinskom sistemu i predstavnici drugih institucija.

Iz policijskog inspektorata saopšteno je da su zvanično obavešteni o učešću pretpostavljenih kosovske policije na sastanku sa predsednikom Srbije, pa će to pitanje biti razmatrano u okviru njihovih nadležnosti i zakonskih ovlašćenja.

Aljbin Kurti je rekao da ne zna za procedure smenjivanja i ispitivanja odgovornosti i ovlašćenja, ali tvrdi da je njegova vlada, prva među prethodnima, prestala da daje ustupke Beogradu i najavljuje da se u Prištini pripremaju za podizanje tužbe za genocid protiv Srbije.

Specijalne snage policije su primećene na više magistralnih puteva na Kosovu i Metohiji. Pojačale su snage, kako se pretpostavlja, zbog protesta u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici.

Izvor: RTS

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar!
Ovde unesite svoje ime