Obeležava se Sretenje – Dan državnosti Srbije

Dan državnosti Srbije 15. februar, biće obeležen danas polaganjem venaca i cveća na spomenik voždu Karađorđu Petroviću u Orašcu, kao i dodelom odlikovanja zaslužnim pojedincima i ustanovama koje će uručiti predsednik Aleksandar Vučić.

PODELI
Foto: Profimedia

Širom Srbije obeležava se danas Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i počelo oslobađanje od Turske.

Takođe sećanje je i na isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

U Orašcu će u podne, kod spomenika Karađordđu, biti obeležen dan kada je 1804. godine pokrenut Prvi srpski ustanak a tom događaju će prisustvovati premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Na Oplencu će ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević položiti venac na sarkofag vožda Karađorđa, dok će u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručiti odlikovanja.

Generalni sekretar predsednika Suzana Paunović položiće venac na Spomenik neznanom junaku na Avali, a Dan državnosti će biti obeležen i svečanom akademijom u Staroj skupštini u Kragujevcu.

Gradska uprava Kragujevca je najavila da će na akademiji govoriti ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i gradonačelnik Nikola Dašić.

Potom će biti izveden komad “Zaveštanje” po tekstu Vladimira Đorđevića, u režiji Dragana Jakovljevića.

Dan državnosti obeležava se u znak sećanja na Sretenje 1804. godine kada je u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak, kojim je pokrenuta borba za oslobođenje i postavljeni temelji moderne srpske države.

Izvor: Beta

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar!
Ovde unesite svoje ime