Mladi u Rusiji ne vide budućnost s Putinom

Rusija je na nogama otkako je Aleksej Navaljni uhapšen na aerodromu i osuđen na zatvorsku kaznu. Policija brutalno hapsi demonstrante, a ostatak sveta preti.

PODELI
Foto: Profimedia

Rusi su izašli na ulice u brojevima kakvi nisu odavno viđeni, a za hrvatski portal Index.hr o tome je govorio Garij Kasparov, koji je, osim što je legendarni šahovski velemajstor i bivši prvak sveta, prodemokratski aktivista i jedan od predvodnika ruske opozicije.

On je 2014. dobio hrvatsko državljanstvo zbog zasluga za lobiranje za priznanje te zemlje na početku rata , a od prošle godine zbog pandemije trajno živi u Podstrani kraj Splita, gde ima kuću.

Upitan da li je Navaljni hrabar ili lud što se vratio u Rusiju, znajući da će biti uhapšen, Kasaparov kaže da svaki čin hrabrosti ima element ludosti,”Ali, verujete da to morate napraviti. Znate, pogrešno je meriti hrabrost normalnim parametrima. To nije, znate, je li znao, nije li znao, je li bio previše samopouzdan… On je napravio izbor za koji sam siguran da će završiti u ruskim istorijskim knjigama kao prekretnica koja je signalizirala kraj Putinove diktature”, ističe Kasparov.

“To ne znači da će Putin pasti sutra, ali ono što možemo videti sada je agonija. Agonija bi mogla biti duga. Agonija je opasna. Znate, uvek kažem da, ako imate dinosaurusa koji umire, s golemim telom i malim mozgom, ishod kada padne na tlo može biti užasan. Povratak Navaljnog je izazvao proteste koji su se dugo koncentrisali u Rusiji. Bilo je toliko lave koja je ključala pod površinom vulkana. I ono što vidimo sada su prvi talasi”, ističe on.

Dodaje da još uvek u Rusiji nije došlo do pune implozije, ali da se ide u tom smeru. Kasparov dalje kaže da nije tačno da je ruski predsednik Vladimir Putin popularan: “Nije popularan. Mlada generacija Rusa glatko odbacuje Putina. Više od 70% onih koji protestuju ima 35 godina ili manje. To znači da su rođeni na samom kraju Sovjetskog Saveza ili u slobodnoj Rusiji, a neki su rođeni i kad je Putin već vladao. A oni ne vide budućnost s Putinom. I to je presuda.”

Izvor: index.hr, b92

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar!
Ovde unesite svoje ime