Žene u Švajcarskoj referendumom 1971. godine dobile pravo glasa

PODELI
Foto: Wikipedia/Kheel Center

Švajcarska je bila jedna od poslednjih država u Evropi koja je ženama dala pravo glasa (kasnije od nje uveo je to pravo samo Lihtenštajn). Jedan od razloga za to je bila konzervativnost Švajcaraca koji su na referendum, paradoksalno bili jedini koji su mogli da glasaju.

Interesantna činjenica jeste da je decenijama postojao veliki procenat žena koje su bile protiv davanja glasa ženama na izborima. Konzervativne Švajcarskinje osnovale su čak i Udruženja žena za borbu protiv prava glasa za žene.

Drugi apusrd je ležao u samom referendumu o tom pitanju. O ženskom pravu glasa na njemu su mogli da odlučuju samo osobe musškog pola. Tako je na nacionalnom referendumu o ženskom pravu glasa 1959. godine 67 odsto švajcarskih muškaraca bilo protiv.

Na nivou kantona prvi su svojim ženama glasanje dopustili francuski kantoni: Vaud, Neuchâtel i Ženeva. Nemački kantoni su kasnili.

Najtvrdokorniji je bio kanton Apenzel Inerhoden, kojeg su tek pritisci sa globalnog nivoa prisilili da 1990. godine da ženama pravo glasa.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar!
Ovde unesite svoje ime