Sve je teže naći sezonske radnike za berbu malina

PODELI

Sezona berbe malina počinje za manje od mesec dana, a osim roda i plasmana ono što brine poljoprivrednike jesu sezonski radnici koje ne mogu da pronađu.

Savo Dobrosavljević iz sela Vučkovica do sada je radnike dovozio iz Ruminije, ali usled epidemije koronavirusa sada za svakog mora da plaća testove što mu se ne isplati.

Ovog leta će njegove malinjake osim članova porodice, posle dužeg vremena da beru i radnici iz Srbije koje je jedva našao, iako su dnevnice odlične i za malo više od mesec dana mogu da zarade 100.000 dinara.

“Sve će biti teže i teže naći dobre i kvalitetne berače. Više nije kao nekad, kada su se ljudi utrkivali da dođu i zarade odlične plate u malinjacima. Moje maline su 12 godina brali radnici iz Rumunije koji su odlični i pošteno zarade svaki dinar. Međutim, ove godine testovi su preskupi, nisam imao nikakvu računicu kada bih sve to plaćao. Našao sam ekipu iz Grdelice koja uskoro dolazi, dnevnica im je 25 evra i dobijaju još pet evra za hranu, pošto su tražili da sami sebi spremaju obroke”, izjavio je za Rinu Dobrosavljević.

Ovaj voćar pod zasadima maline ima površinu oko hektar i po, sorte su vilamet i miker. Vremenska klackalica uticala je na količinu roda, ali kako kaže Savo, ne toliko i na kvalitet.

“Prošle godine prinosi su bili oko 20 tona, sada će to biti oko 30 odsto manje konkretno u mojim malinjacima, ali u razgovoru sa kolegama shvatio sam da šteta ove godine ide čak i do 50 odsto. Prvo je malinu ubio mraz, a onda i druge vremenske nepogode. Ono što je ostalo je zadovoljavajućeg kvaliteta, očekujemo krupne i ukusne plodove”, kaže Savo.

O ceni je još uvek rano pričati, najavljuju oko 300 dinara po kilogramu, ali sve je neizvesno dok ne počne berba. Tada će malinari tačno znati koliko sav njihov uložen trud košta po kilogramu.

“Ukoliko bi cena dostigla visinu prošlogodišnje i kretala se negde oko 250 dinara, ja bih bio zadovoljan”, zaključio je ovaj malinar iz Dragačeva.

Izvor: RINA

Foto: Profimedia

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar!
Ovde unesite svoje ime