Stefanović: Srbija je na putu vojne neutralnosti

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović istakao je da je Srbija na putu vojne neutralnosti, što zahteva snažnu vojsku.

PODELI
Foto: Tanjug

Ta vojska, prema njegovim rečima, mora da se bavi i zaštitom civilnog stanovništva i druge operacije za koje nužno nije potrebno oružje.

On je za RTS rekao da je strategija odbrane između 2004. i 2012. godine bila ka integraciji vojske u NATO i da je svedena na petinu svoje prethodne veličine.

Ukazujući da, iako su vojno neutralne, i Švajcarska i Austrija primaju regrute na redovno služenje vojnog roka. Prema njegovim rečima, kad nismo imali snažnu vojsku u istoriji, civili su mnogo više stradali.

On je istakao da se uvođenjem redovnog vojnog roka ne ukida profesionalni kadar.

Stefanović je naveo i primer Nemačke, gde se u Bundestagu upravo raspravlja o vraćanju redovnog vojnog roka.

Dodao je da profesionalci iz vojske treba da kažu koje su potrebe vojske, kako je vide u budućnosti, koju ulogu treba da ispuni regrutna vojska, koliko nam treba novih i kakva treba da bude modernizacija postojećih kasarni.

“Razmatramo da li ćemo za to imati dovoljno novca, a regruti bi imali platu koja ne bi bila simbolična. Oni koji prodju kroz služenje roka osećaju da su nešto pružili svoji zemlji i stekli bi veštine koje će im koristiti u civilnom životu, kao što je, recimo, vožnja kamiona. Oni koji su medicinske struke mogu da služe na VMA i da im se to računa u staž”, navodi Stefanović.

Srbiji se, kaže, dogodilo to da je postala ekonomski mnogo moćnija, pa se zato i planira podizanje plata za vojnike. “Pored toga hoćemo da zadržimo ljude u vojsci”, kaže Stefanović.

Izvor: Tanjug

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar!
Ovde unesite svoje ime