Srbija ima 10% svetskih zaliha najlakšeg metala

Tražnja za najlakšim metalom na svetu litijumom snažno će rasti u narednoj deceniji dok proizvođači automobila jačaju proizvodnju električnih vozila (EV).

PODELI
Foto: EPA/Mario Ruiz

Ovo objašnjava i povećani interes za razvojem ležišta litijuma na zapadnom Balkanu, koji je deo šireg pokušaja eksploatacije minerala širom Evrope.

Nedavno je pet kompanija u vlasništvu slovenačkog biznismena Andreja Rautnera osnovalo kompaniju za istraživanje litijuma u Republici Srpskoj uz ulaganje od 11,8 miliona KM (oko 6 miliona evra).

“Pokušaćemo se baviti rudarstvom ako dobijemo dozvole. Sve je još u početku, kompanija postoji samo mesec dana. Istraživanje bi bilo u pograničnom području između Republike Srpske i Srbije”, naveo je Rautner. Nije otkrio konkretno područje planiranog ciljanja eksploatacije litijuma, ali prema dosadašnjim pisanjima medija, postoje rezerve litijuma na području Jadra, blizu granice sa Srbijom, kao i oko Ugljevika, Domaljevca i Šamca, piše Indikator.

U Srbiji međunarodna rudarska kompanija Rio Tinto razvija projekat litijum-borata Jadar na ležištu koje je otkrila u dolini reke Jadar 2004. Procenjuje se da nalazište sadrži 10% svetskih naslaga litijuma.

Rio Tinto izvestio je o rezervama prve rude u decembru, najavljujući da projekt Jadar ima potencijal za proizvodnju litijum-karbonata i borne kiseline baterijskog nivoa. Studija izvodljivosti, pokrenuta u julu 2020. godine, trebalo bi da bude završena krajem ove godine, nakon čega započinju građevinski radovi. Projekat uključuje razvoj podzemnih rudnika i izgradnju postrojenja za preradu koncentrata. Početak proizvodnje predviđa se 2023. ili 2024. godine.

U Srbiji se razvija i projekat Rekovac kompanije Jadar Resources Ltd. Projekat se nalazi u zoni Vardar, novonastaloj jurisdikciji Tier 1 koja, kaže kompanija na svojoj veb-stranici, “pokazuje vrlo slično geološko okruženje u slivu Jadar, koji je domaćin otkrića jadarita svetske klase Rio Tinta”. Područje projekta je u blizini gradova Jagodine i Kragujevca.

Iako je glavni fokus firme Jadar Resources na projektu Yanamina Gold u Peruu, on diversifikuje svoj portfelj imovine kroz projekat Rekovac i drugu litijumsku imovinu u Austriji.

Evropa je već važan centar za proizvodnju EV, koji zahteva litijum za litijum-jonske (L-ion) baterije koje se takođe koriste u elektronici i skladištu energije za obnovljive izvore. Međutim, proizvođači EV na kontinentu zavise od uvoza; većina litijuma na svetu proizvodi se u Australiji, južnoameričkom “Litijumovom trouglu” Čileu, Boliviji i severozapadu Argentine, te Kini.

U tom slučaju sve veći broj kompanija želi razviti rudnike litijuma širom Evrope, uključujući zapadni Balkan.

Dalje na severu kontinenta European Metals Holdings razvija projekat litijuma i kalaja Cinovec u Češkoj, za koji kaže da ima potencijal da bude najjeftiniji proizvođač litijuma iz tvrde stene na svetu. Ležište se nalazi u istorijskom rudarskom području u planinama Krusne Hore, u blizini češke granice s Nemačkom. Postoje i druga velika ležišta litijuma u Austriji, Finskoj, Portugalu i Španiji.

Izvor: Indikator.ba

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar!
Ovde unesite svoje ime