Protesti u Sarajevu protiv državne i federalne vlasti

PODELI

Više stotina građana danas je protestnom vožnjom i šetnjom od Željezničke stanice do Parlamenta BiH, a zatim Vlade FBiH jasno iskazalo nezadovoljstvo.

Oni su nezadovoljni jer državna i federalna vlast nisu nabavile vakcine protiv koronavirusa.

Protesti su počeli okupljanjem na platou ispred Željezničke stanice, odakle se kolona vozila uputila ka zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine. Tu su im se pridružili ostali građani, a u polusatnim protestima pozvali su državnu vlast da podnese ostavke jer nije bila u stanju nabaviti vakcine za građane, čime su direktno ugroženi životi onih iz čijih džepova primaju visoke plate.

Potom se kolona vozila i građana uputila ka Pofalićima, odnosno ka zgradi Federalne vlade, gde su pozvali premijera Fadila Novalića i njegove ministre da odmah podnesu ostavke. Demonstranti su skandirali “Izlazite napolje”, “Odlazite, paraziti”, “Igrajte se države”, “Fadile, lopove”…

Ogorčeni građani su pozvali i sugrađane u drugim delovima BiH da na ulicama iskažu nezadovoljstvo, jer smatraju da je davno pređena crvena linija i da političare nije briga ni za zdravlje ni za živote ljudi, već su bitni samo sami sebi, dok odgovaraju svojim stranačkim liderima, a ne narodu.

Organizatori protesta su ponovili zahteve, a to su ostavke kompletne Federalne vlade, kao i Veća ministara BiH zbog, kako se navodi, haosa u kojem svakog dana u proseku umire 50 naših sugrađana i što su nadležni pokazali i dokazali da su nesposobni i da nisu u stanju nositi se s pandemijom.

Datum koji su organizratori izabrali za održavanje protesta simboličan je, jer se danas obeležava Dan grada Sarajeva, a ovom prilikom organizatori su poručili da je na današnji dan BiH oslobođena jednih fašista (Drugi svjetski rat op.a.) i da je vreme da se, kako kažu, danas oslobodi drugih.

Na listi njihovih zahteva nalazi se i imenovanje novog saziva Veća ministara BiH i Vlade FBiH, koja ima rok od 14 dana da izađe s jasnim i realnim planom za upravljanje krizom i borbu protiv pandemije koronavirusa te hitno uvođenje PCR testova za sve koji ulaze u BiH.

Za ispunjenje ovih zahteva postavljen je rok od sedam dana, dakle do 13. aprila 2021. godine, jer svaki dan je, kako navode, kockanje sa životima građana.

Organizatori su najavili i nove proteste ako se zahtevi ne ispune.

Izvor: klix.ba

Foto: Tanjug/AP Photo/Kemal Softic

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar!
Ovde unesite svoje ime