Kako napraviti krofne

PODELI
Foto: you tube printcreen

Februar je mesec ljubavi i krofni, a kako ovaj desert obožavamo, pravimo ih uvek prema dobrom, starom i proverenom receptu.

Za pripremu savršenih krofni treba odvojiti dosta vremena i strpljenja. Sastojci potrebni za pripremu obavezno moraju biti sobne temperature.

Mleko zagrijte da bude mlako, u njega dodajte kašičicu šećera i kvasac pa pustite da se zapeni. Kod pripreme krofni ne koristite cela jaja, samo žumanjke jer belanjci u ovom slučaju testo čine žilavim i prečvrstim. Belanjke ostavite u frižider za neku drugu poslasticu, možda puslice.

U veću posudu dodajte brašno, so, žumanjke, vanilin šećer, ulje, rastopljeni maslac te kutlačom zamesite sastojke. Dodajte zapenjeni kvasac te sve spojite u glatku smesu. Dodajte limunovu koricu, rum i rakiju.

Kad ste dobili fino glatko testo, posudu prekrijte krpom i ostavite na toplom da se udvostruči volumen. Testo koje se dizalo duže nego što treba ne garantuje uspeh poslastice pa nemojte predugo čekati. Testo premesite i razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini na 1 cm debljine. Kalupom za krofne ili čašom oblikujte krugove koje stavljate na drvenu podlogu.

Oblikovane krofne prekrijte krpom te ostavite testo da se ponovno diže minimalno 15 minuta.

U novije vreme popularna je metoda da se formiraju kuglice čim se zamesi testo te se tako izbegne dodatno tretiranje testa mešanjem i valjanje oklagijom. Oblikovane kuglice ostave se da se dižu, a svi mehurići zraka koji su se stvorili u procesu dizanja testa doprineće da krofna bude prozračna i mekana. Krofne možete peći u svinjskoj masti ili ulju. Posuda za pečenje mora biti duboka s puno masnoće, tako da krofne dok ih pržite ne dodiruju dno. Ulje nikako ne smije biti prevruće jer će krofne brzo izgoreti i ostati sirove iznutra. Dobra metoda je da drvenu kutlaču uronite u zagrejanu masnoću i ako se oko nje počnu stvarati mehurići, ulje je dovoljno zagrijano. Ako ih stavite u nezagrijano ulje, osim što će upiti višak masnoće, krofne se neće baš fino dignuti čemu u početku pečenja potpomaže toplina masnoće.

Stavite po nekoliko krofni u posudu sa uljem, ali tako da se ne dodiruju. Stavljajte u masnoću najpre gornju dignutu stranu krofni i obavezno posudu poklopite te pecite oko tri minuta dok ne porumene. Potom ih okrenite i pecite do kraja, ali ovog puta bez poklopca. Tako ćete dobiti željenu belu crtu po sredini. Pečene krofne stavljajte na papirni ubrus da upije višak masnoće.

Tople krofne pustite da se malo ohlade i mlake ih napunite pekmezom od marelice ili šljiva. Ljubitelji drugih okusa mogu krofne obogatiti kremom od čokolade, vanile, kremom na bazi kafe, orašastih plodova ili voća. Obilno ih posipajte šećerom u prahu i bez imalo grižnje savesti uživajte u ovim ukusnim poslasticama.

Za pripremu potrebno:
500 g glatkog brašna

50 g šećera

2 vanilin šećera

prstohvat soli

20 g svežeg kvasca

4 žumanjka

350 ml mleka

50 ml suncokretovog ulja

50 g otopljenog maslaca

2 kašike ruma

1 kašika rakije (u recept je stavljena šljivovica)

korica 1 limuna

ulje za prženje, od 500 do 700 ml

Priprema:
U malom lončiću zagrijte oko 150 ml mleka, pripazite da bude mlako, dodajte šećer i namrvljen kvasac. Promešajte i pustite da se kvasac zapeni. Dovoljno je da stoji oko 15 minuta. Ako se u tom periodu kvasac ne zapeni, zamenite ga drugim.

U međuvremenu u veću posudu stavite brašno, so, žumanjke, vanilin šećer, ulje i rastopljeni maslac te većom kutlačom lagano zamesite sastojke. Dodajte zapenjeni kvasac te sve dobro sedinite. Dodajte naribanu koricu limuna, rum i rakiju. Sve dobro izmiešajte. Ako niste ljubitelj ručnog miešanja, sve to možete učiniti i mikserom sa spiralnim nastavcima.

Kada ste dobili fino glatko testo, posudu prekrijte krpom i ostavite minimalno sat vremena na toplom da se udvostruči volumen. Kada se testo dovoljno digne premesite ga i razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini na 1 cm debljine. Kalupom za krofne ili običnom čašom oblikujte krugove koje stavljate na unapred pripremljen papir za pečenje da vam se testo ne lepi. Oblikovane krofne prekrijte krpom te ostavite da se testo ponovno diže minimalno 20 minuta. Bitno je da se volumen udvostruči.

U dublju posudu uspite ulje i stavite da se lagano greje. Uronite čistu drvenu kutlačuu ulje i ako se oko nje počnu stvarati mehurići, ulje je dovoljno zagrejano. Stavite nekoliko krofni u lonac. Napomena, stavljajte u ulje prvo gornju dignutu stranu krofni, obavezno poklopite posudu te pecite dok ne porumene. Kad porumene, okrenite ih i pecite do kraja, ali bez poklopca. Tim načinom pečenja dobićete željenu belu crtu po sredini. Pečene krofne stavljate na papirni ubrus da upije višak masnoće. Još mlake krofne posipajte šećerom u prahu.

Izvor: Nezavisne

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar!
Ovde unesite svoje ime