Kada će se nastaviti i ko je sledeći: Od Arkana vođe severa do Velje Nevolje

PODELI

Piše: Aleksandar Crvenko

Ovih dana svedocimo smo istorijskog uspeha srpske policije hapšenjem organizovanih kriminalnih grupa gde glavnu reč vode navijači. Uhapšen je Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja.

Dan hapšenja, osvanuo je kada smo u jutarnjem programu videli da je policija okupirala nekoliko stadiona a najviše pažnje privukli su Zvezda i Partizan. Oko Velje Nevolje i grupe Partizanovih grobara čitamo svaki dan šta se dešava u medijima i gledamo na televiziji, ali zašto se odjednom navijači Zvezde ne spominju kad se zna da su duboko upleteni u kriminal i po kuloarskim pričama postoji tvrdnja da je i tamo nešto nađeno. Za koga ili protiv koga rade navijači uopste?

Zna se da je tog dana Zvezdin stadion bio blokiran i da se nije radilo u prostorijama a i treninzi su otkazani. Zašto sada o ovome nema reči? U jednom od prethodnih tekstova objavljenih na portalu naslov.rs, pisao sam o bahatom ponašanju jednog navijača koji je u vreme zabrane igranja upao na stadion i prišao igračima i Dejanu Stankoviću demonstrirajući silu. I sve se na tome završilo. Dobro znamo da je navijački rat takozvanih Grobara i Delija nastao najmanje zbog fudbala a da zapravo ni jedni ni drugi nisu navijači. Pravi navijači iz straha, svoje klubove kojima su dali srce od istih ne smeju da posete.

Tvrdnje koje je nekada iznosio kolega Dejan Anđus gde se suprostavio navijačima Zvezde optuživši ih za mnoštvo stvari, nikad nisu ispitane. Došlo se do mišljenja kroz same događaje da navijači ne vode navijanje nego samu državu. Da li je to tako pokazaće vreme i istrage koje se sprovode. Do nekog boljeg vremena možemo da pozdravimo uspehe Mupa Srbije u nadi da će se nastaviti dalje i da se neće 10 godina pominjati ime Velje nevolje zataškajući ostale dok budu ordinirali.

Kao što je poznato nekadašnji komandant Srpske dobrovoljačke garde Željko Ražnatović Arkan bio je vođa severa da bi kasnije zloupotrebio Zvezdu za licni interes. Niz se vremenom samo nastavljao, žrtve i ubistva množile a sami navijači stvarali su sliku o sebi. Da ih pojedinačno ne bi nabrajali jer bi spisak bio prevelik pomenućemo samo da je bilo mnogo ubistava vođa severa, juga i grupa Grobara i Delija koje nikada nisu rašišćena. Jedino za koga se sve zna je o ubici Marka Ivkovića Jagode sa severa jer je ubijen u Turskoj od strane Turskih navijača.

Ko je ubio Demira Jukića?

Nastradali navijač Partizana kome skandiraju ime Demir Jukić nastradao je u obračunu navijača Zvezde i Partizana u bloku 45. Pucnjem iz pistolja pogođen je, borio se za život ali nije preživeo. Njega smo izdvojili kao primer stradalog mladića čiji ubica nije otkriven a bio je navijač Zvezde.

Ko navijačima daje pravo da nose pistolje, vode fudbalske klubove, rade menadžerske poslove sa fudbalerima gde ih ucenjuju i prete? Sve su ovo pitanja na koja čekamo odgovor i stvari koje nas udaljavaju od sporta. Zna se šta su pravi navijači i šta im je dozvoljeno. Zastave, obeležja tu i tamo pirotehnička sredstva ali ovo što se u Srbiji dešava je katastrofa. Zamislite samo da ovo u Nemačkoj ili Rusiji rade navijači Borusije Dortmunda ili Zenita iz Sank Peterburga kako bi reagovali Putin i Nemačka vlada. Ali ipak gledacemo pozitivno na sve jer je država izgleda upravo odlučila da se suprostavi i zato želimo svima koji su na tom putu puno sreće i uspeha na radost svih građana.

Kao što je rekao Sveti Justin Popović “Kakva tmina kakva pomračina”. Nadamo se da ćemo izaći iz nje sa ovom ili nekom sposobnijom vlašću.

Autor: Aleksandar Crvenko

Foto: Crvenazvezdafk / twitter

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar!
Ovde unesite svoje ime