Đukanović: Beograd bi hteo da preko svojih političkih trupa upravlja Crnom Gorom

Crnogorski predsednik Milo Đukanović rekao je da je zvanični Beograd rezultate crnogorskih izbora protumačio "logikom osvajača", i da predsednik Srbije, kako navodi, "svojatanjem crnogorske istorije" želi da premosti nedostajući deo istorije Srbije.

PODELI
Foto: Profimedia/Savo Prelević/AFP

Đukanović u intervjuu podgoričkoj Pobjedi tvrdi da poraz njegove DPS na avgustovskim izborima, Beograd koristi “kao otvorena vrata za nastavak svoje misije posrbljavanja Crne Gore i promene karaktera građanske države”.

“Budući da ciljevi velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori još nisu ostvareni, može se reći da je nervoza u sada jedinoj centrali DF-a – u državnom vrhu Srbije – u porastu. Tim pre što ni nova Vlada Crne Gore ne igra po njihovim taktovima”, naveo je Đukanović.

Prema njegovim rečima, zvanični Beograd bi hteo čistiji model da, kako kaže, preko svojih političkih trupa upravlja Crnom Gorom.

Lider sada opozicione DPS i šef crnogorske države tvrdi da Beograd nervira to što njegova stranka koju, kako kaže, vidi kao jedinu relevantnu političku branu osvajanju Crne Gore, ne gubi podršku javnosti kako su očekivali.

“Zato se u Nikšiću spremaju na ‘Kosovski boj’, zato je i popis, prema kazivanju beogradskih zvaničnika, u Crnoj Gori pitanje od najvećeg nacionalnog interesa Srbije: identitetskim inženjeringom Crnu Goru predstaviti kao srpsku državu. Nakon toga, DF bi mogao da sruši ovu vladu, oslobodi je zavisnosti od ‘poštenog Albanca’ i formira pravu srpsku vladu sa čelnicima DF u njoj”, naveo je Đukanović.

Govoreći o namerama i resursima koje navodno koristi srpski predsednik da bi ga uklonio s vlasti, Đukanović kaže da se “precenjuju kapaciteti predsednika Srbije”, čime se, kako navodi, ide na ruku “njegovoj (Vučićevoj) iluziji kako je nadomak cilja da osvoji Crnu Goru”.

“Nije! Na izborima za predsednika osvojio sam 54 procenta glasova; na čelu sam stranke koja ima trideset mandata i koja vrši vlast u najvećem broju crnogorskih opština. Dakle: polakote!” – poručuje Đukanović.

Predsednika Vučića optužuje da “svojatanjem Crne Gore” želi da premosti nedostajući deo istorije Srbije” i dodaje da će to imati “nikoliki” uticaj na dužinu njegovog političkog trajanja i na budućnost Crne Gore.

Šef crnogorske države tvrdi i da su nakon 90-ih kada je, kako kaže, “duh pušten iz boce prema Hrvatima i Bošnjacima, kasnije prema Albancima”, sada na red došli Crnogorci.

Optužujući Srbiju da “kontinuirano produkuje nezdrave odnose sa susedima”, Đukanović kaže da je to “opasna igra” koju devedesetih “nisu uspeli da kontrolišu ni veći politički igrači od današnjih”.

“A znamo kako je završila: u genocidu i u Hagu”, tvrdi Đukanović.

Ponovo je govorio o “dva upliva velikosrpskog nacionalizma u izborni proces u Crnoj Gori”, sa, kako kaže, jasnom dijagnozom da iza oba stoji vlast u Srbiji, koja je time služila i strateškim interesima Rusije na Balkanu i u Evropi.

“Prva linija bila je politička, preko DF-a, čiji su čelnici lutke na koncu vlasti u Srbiji. Druga linija je SPC. Nešto komplikovanija za razumevanje, ali ne previše”, kaže Đukanović.

Upitan da pojasni u kom smislu komplikovanija, Đukanović tvrdi da je vrh SPC, kao i DF, instrument za “manipulativno upravljanje državnog vrha Srbije”.

Đukanović optužuje Srbiju i da oživljavanjem “ideje velike Srbije, sada nazvane ,’srpskim svetom’, želi da promeni karakter Crne Gore”, koja bi, kako navodi, umesto dosadašnje multietničke, sekularne, proevropske zemlje, članice NATO-a, postala “nužan deo velikosrpskog trougla Beograd–Banjaluka–Podgorica”.

Izvor: Tanjug, RTS

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar!
Ovde unesite svoje ime