Dačić: Republika Srpska ima apsolutnu podršku Srbije

PODELI

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Banjaluci da Republika Srpska ima apsolutnu podršku Srbije na osnovu Dejtonskog sporazuma.

„Smatramo da svaka kapitalna odluka, koja se tiče odnosa pozicije naroda i entiteta i neke centralne vlasti na nivou BiH, ako se menja, mora da se zasniva na saglasnosti sva tri naroda i oba entiteta“, kazao je Dačić posle sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Mioradom Dodikom.

On je u ime Narodne skupštine Srbije čestitao 30 godina od konstituisanja Narodne skupštine Republike Srpske, navodeći da su poslednjih 30 godina za RS, Srbiju i srpski narod u celini bila istorijski dramatična i teška vremena, u kojima je RS uspela da se sačuva.

„Sačuvala je, ne samo svoje institucije, već i veru ljudi, a to je da možete biti sami na svome“, kazao je Dačić.

Dodao je da se Srbija zalaže za očuvanje mira, ali da je isto tako i za očuvanje ustavnih pozicija i ovlašćenja RS.

„Samim tim, Srbija će garantovati sve ono što ne proizilazi samo iz Dejtonskog sporazuma, već i iz Sporazuma o specijalnim vezama, koje su pravni osnov za ‘živu vezu’ između Banjaluke i Beograda, u smislu ekonomske saradnje, obrazovanja, zdravstva, za koje smatramo da ne postoje nikakve granice, bez obzira kakve su granice međunarodno priznatih država“, kazao je Dačić.

Predsednik Narodne skupštine Srbije još je kazao da ga je Dodik informisao o „pokušajima da se izigra Dejtonski sporazum, time što će se uzimati sve više ovlašćenja RS kako na kraju entiteti na bi imali nikakakv značaj“.

Dačić je najavio da bi sledećeg meseca u Narodnoj skupštini Srbije trebalo da se obrate Dodik i ostali politički predstavnici iz Republike Srpske i iznesu svoje stavove u vezi sa aktuelnom situacijom u BiH i Republici Srpskoj.

Dačić, zajedno sa predsednikom predsednikom Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvanom Pastorom, danas u Banjaluci prisustvuje svečanoj manifestaciji obeležavanja 30 godina od konstituisanja Narodne skupštine RS.

Izvor: Beta

Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar!
Ovde unesite svoje ime