Borisov mora da traži partnere za opstanak na vlasti

PODELI

U Bugarskoj su se juče održali parlamentarni izbori, a na osnovu 42,5 odsto prebrojanih glasova stranka premijera Bojka Borisova osvojila je 24,2 odsto glasova.

Umereno desničarska stranka Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) premijera Bojka Borisova nije uspela da osvoji većinu i očekuje se da će morati da se pomuči da nađe partnere za formiranje stabilne vlade u dodatno podeljenom parlamentu Bugarske.

Nova opoziciona stranka “Ima i ovakvih ljudi” popularnog TV voditelja i pevača Slavija Trifunova je na drugom mestu sa 19 odsto glasova, a opozicioni socijalisti osvojili su 14,9 odsto glasova, pokazuju podaci Centralne izborne komisije.

Anti-korupcijska opoziciona grupacija stranke “Demokratska Bugarska” i umerenih levičara iz stranke “Na noge, napolje mafija”, osvojili su 11, odnosno 5,1 odsto glasova birača, stranka Turaka u Bugarskoj MRF 8,7 odsto.

Nacionalistička VMRO, dosadašnji koalicioni partneri GERB, za sada je sa 3,6 odsto ispod cenzusa koji iznosi četiri odsto.

Kako navodi Rojters, bugarski premijer Bojko Borisov imaće poteškoća da se održi na vlasti, nakon porasta broja glasova koje su na parlamentarnim izborima u nedelju dobile stranke protiv establišmenta i korupcije.

Ovi izbori se smatraju značajnim za kapacitet bugarske vlade da restartuje nacionalnu ekonomiju koja je na kolenima zbog pandemije koronavirusa i praktično zavisna od evropskog fonda za pomoć državama članicama, navodi britanska agencija.

Konačni rezultati se očekuju sutra.

Bugarski premijer Bojko Borisov , čija je stranka GRB osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima, ali daleko od toga da samostalno formira vladu, predložio je sinoć ostalim strankama koje ulaze u novi parlament da “zakopaju ratne sekire” i formiraju ekspertsku vladu.

“Nudim vam mir. Predlažem da ubacimo stručnjake, zaposlimo ljude, preuzmemo odgovornost i učinimo sve da Bugarska do decembra izađe iz pandemije i krene napred”, rekao je Borisov u video obraćanju na Fejsbuku, nakon juče održanih parlamentarnih izbora.

Izvor: Rojters, Tanjug, B92

Foto: Profimedia

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar!
Ovde unesite svoje ime