Šta spaja Crnu Goru i Ujedinjene Arapske Emirate?

PODELI

Crna Gora je teritorijalno i po broju stanovnika najmanja država Zapadnog Balkana. Nekada u sastavu zajedničke države sa Srbijom, danas je ova zemlja članica NATO saveza, kandidat za članstvo u EU, ali i zemlja poznata po raširenoj korupciji, visokom nivou organizovanog kriminala, nacionalnim podelama i političkoj nestabilnosti. Iako možda zbog ovih činjenica ne deluje previše atraktivno za strana ulaganja, poslednjih nekoliko godina određene države i pojedinci upravo su Crnu Goru odabrali kao svoju destinaciju za poslove i uspostavljanje partnerstva. 

Iako naizgled potpuno različite države, u proteklom periodu uspostavljena je bliska saradnja Crne Gore i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Upravo je prošle nedelje održano više susreta predstavnika dve države na kojima je potvrđeno blisko partnerstvo.

„Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) vide Crnu Goru kao značajnog partnera i spremni su da pomognu crnogorskom Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), naročito na planu civilne zaštite, borbe protiv sajber kriminala i pranja novca“. To je saopštila ambasadorka UAE u Crnoj Gori Nabila al Šamsi, tokom sastanka sa crnogorskim ministrom unutrašnjih poslova Sergejem Sekulovićem. Kako je saopšteno iz crnogorskog MUP-a, sagovornici su uvereni da će se, na temeljima dobrih bilateralnih odnosa, saradnja dve države dalje razvijati.

Vrlo brzo nakon ovog sastanka, predsednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se sa ambasadorkom Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crnoj Gori Nabilom al Šamsi prilikom koga je istakao da „Crna Gora ostaje stabilno na svom opredjeljenju da sa UAE čuva i unapređuje prijateljstvo i intenzivira međudržavnu saradnju“. Đukanović je rekao da dve države imaju razuđenu i razvijenu saradnju u gotovo svim resorima i izrazio uverenje da će se na dobro postavljenim temeljima ona i dalje unapređivati. Sa druge strane Al Šamsi je istakla da visoko ceni gostoprimstvo i prijateljstvo Crne Gore i Đukanovića lično prema Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ona je takođe uručila predsedniku Crne Gore pozivno pismo šeika Mohameda bin Zajeda za učešće na Samitu održivosti koji se održava u Abu Dabiju u januaru naredne godine.

Tokom prošle nedelje generalni komesar Paviljona Crne Gore na Expo 2020 Dubai i predsjednik Fondacije Petrović Njegoš, princ Nikola Petrović Njegoš, boravio je u poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Prilikom boravka crnogorski princ održao je niz značajnih sastanaka među kojima je i onaj sa državnom ministarkom UAE Rim Al Hašimi za međunarodnu saradnju i generalnom direktoricom Expo 2020 Dubai. „Crna Gora i UAE baštine iste vrednosti koje se odnose na multinacionalnost, multikonfesionalnost i solidarnost i zbog toga naši odnosi mogu biti samo snažniji“, istakao je Nikola Petrović.

Uspostavljanje bliskih odnosa Crne Gore i UAE započeto je pre desetak godina, kada je ovu malu balkansku državu za svoju poslovnu destinaciju izabrao kontroverzni palestinski političar i obaveštajac Muhamed Dahlan. Bivši šef palestinske obaveštajne službe nakon što je proteran iz Palestine zbog optužbi za korupciju i druga nepočinstva, postao je savetnik za bezbednost i čovek od poverenja najmoćnijeg čoveka u UAE, šeika Muhameda bin Zajeda. U nekom trenutku Dahlan je sa svojim saradnicima i porodicom došao u Crnu Goru gde je dočekan otvorenih vrata od strane političkog vrha u Podgorici. Mohamed Dahlan je još 2010. godine dobio crnogorski pasoš, a time i državljanstvo na predlog tadašnjeg premijera Mila Đukanovića. U fokus domaće javnosti Dahlan je završio četiri godine kasnije kada je Vlada Crne Gore planirala da preda u dugoročni zakup Kraljičinu plažu kod Čanja, a kupac je bila kraljevska porodica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tada su mediji objavili da iza kompanije, koja je trebalo da kupi Kraljičinu plažu u reonu Dubovica, stoji upravo Mohamed Dahlan. Tadašnji premijer Milo Đukanović je, u decembru 2014 godine, odgovarajući na direktno pitanje o njegovom odnosu sa Mohamedom Dahlanom i njegovim investicijama u Crnoj Gori saopštio da mu je Dahlan prijatelj i da Dahlan nema nikakvih investicija u Crnoj Gori. „Znam Mohameda Dahlana, kao prijatelja, kao jednog od najbližih saradnika bivšeg palestinskog predsednika Arafata, kao jednog čoveka od izuzetnih zasluga za uspostavljanje mira na Bliskom istoku. Dakle, jednog čoveka koji je prijatelj Crne Gore i prijatelj ovog regiona i koji ponavljam, nema nikakvu ulogu u toj ili bilo kojoj drugoj investiciji u Crnoj Gori“, rekao je Đukanović krajem 2014 godine. 

Portal Middle East Eye 2015. godine objavio je da nije jasno po kom osnovu je Dahlan dobio crnogorsko državljanstvo, ali da je to gotovo izvesno povezano sa njegovim investicijama u Crnoj Gori. Ovaj portal navodi i da investicije u Crnoj Gori treba da predstavljaju samo paravan za pranje novca koji je Dahlan nezakonito prisvojio u Palestini. Otkriveno je takođe, da je Mohamed Rašid, jedan od glavnih Dahlanovih partnera u Crnoj Gori, u bliskim odnosima sa Milom Đukanovićem. Isti portal izvestio je i da je Dahlan organizovao posetu Mila Đukanovića UAE, a ova poseta je kasnije doprinela i poboljšanju odnosa Srbije i Crne Gore. Takođe je navedeno da je Dahlan bio i iza raznih drugih investicija ove arapske zemlje u Srbiji, počevši od prodaje državne kompanije JAT, pa sve do dogovora o izvozu srpskog oružja. Kasnije, ovaj kontroverzni palestinac je dobio i srpsko držaljanstvo, pa čak i odlikovanje od tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića. 

Izvor: SMG

Foto: Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar!
Ovde unesite svoje ime