I Turska posreduje u ukrajinskoj krizi

PODELI

Francuski predsednik Emanuel Makron nije jedini državnik koji pokušava da posreduje između Kijeva i Moskve. U toj ulozi je i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji se sastao sa Zelenskim, a najavljen je i dolazak Putina u Ankaru. Turski novinar u Kijevu Deniz Berktaj objašnjava koji je Erdoganov interes i zašto je on prihvatljiv posrednik za obe strane.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prošle nedelje je boravio u Ukrajini, gde se sastao sa predsednikom Volodimirom Zelenskim, u želji da posreduje između svoja dva strateška partnera, Rusije i Ukrajine.

Tada je rekao da je postigao dogovor sa Zelenskim o sastanku sa ruskim predsednikom, kao i da je Moskva odgovorila pozitivno na njegov poziv da Putin dođe u Tursku.

Turski novinar u Kijevu Deniz Berktaj kaže za RTS da porast tenzija u istočnoj Evropi, odnosno između Ukrajine i Rusije utiče na Tursku, prevashodno zbog Crnog mora.

“Sjedinjene Države nude podršku Ukrajini, čime se mešaju u ovo pitanje na način da američki ratni brodovi uđu u Crno more i to kroz turske moreuze Bosfor i Dardaneli, koji povezuju Mediteran sa Crnim morem. Eskalacija tenzija je u pojedinim ranijim slučajevima značila da pojedini žele da kontrolišu moreuze, ali Turska ne želi da menja status moreuza. Stabilnost u Crnom moru je prioritet za Tursku i zato je ponudila posredovanje između Ukrajine i Rusije”, objašnjava Berktaj.

Turska ima veoma dobre odnose i sa Ukrajinom i sa Rusijom, podseća Berktaj koji u Kijevu radi već 15 godina.

“Kada pogledate zemlje sa izlazom u Crno more – Bugarsku, Rumuniju, Rusiju, Gruziju, Ukrajinu, jedina koja sa Ankarom nije imala ozbiljne probleme, ni sada ni u prošlosti je Ukrajina”, podseća turski novinar.

S druge strane, Turska i Rusija takođe imaju dobre odnose, ali kako bi se održala ravnoteža sa Rusijom u oblasti Crnog mora, Turska je ojačala veze sa Ukrajinom.

“Za Ukrajinu je važno to što Turska ima drugu najveću vojsku u regionu posle ruske, uprkos tome što na obalama Crnog i Azurskog mora Ukrajina ima jedini pomorski izlaz preko turskih moreuza. Ujedno, preko Turske je povezana i sa Bliskim istokom”, kaže Berktaj.

Ankara se ne meša u unutrašnje stvari Ukrajine 

Turska je uspostavila diplomatske odnose sa Ukrajinom posle raspada SSSR-a pre trideset godina.

“Odnosi Turske sa Ukrajinom se razlikuju od onih koje sa Kijevom imaju zapadne zemlje, koje su se uključile u njene unutrašnje stvari. Turska se ne meša u unutrašnje stvari Ukrajine, nije priznala aneksiju Krima, ali nije ni uvela sankcije Rusiji. Ima jedinstvenu politiku, što joj je omogućilo da ponudi posredovanje”, pojašnjava Berktaj.

Komentarišući atmosferu u Kijevu, turski novinar kaže da panike nema i da Ukrajinci imaju više samopouzdanja jer im je vojska snažnija i imaju podršku Zapada.

Zelenski je rekao da se situacija na istoku ne razlikuje od one u proleće prošle godine, samo je više dezinformacija u medijima.

Izvor: RTS

Foto: Profimedia

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar!
Ovde unesite svoje ime