gimnastika na konjuFoto: RTV Mag / screenshot

Druženje sa konjima i uživanje u akrobacijama u vazduhu, omogućeno je ovog leta mališanima od tri do 12 godina u Obrenovcu. Reč je o novoj sportskoj disciplini-gimnastika na konju, inače poznatoj širom sveta.

Jedna od najboljih sportskih aktivnosti po mišićnu kondiciju i kardiovaskularni sistem jeste jahanje. Osim brojnih fizičkih prednosti, mališani ostvaruju kontakt sa plemenitom životinjom- konjem, koja izuzetno doprinosi njihovom dobrom raspoloženju. A kada ovaj sport udružite sa gimnastikom, onda nastaje idealna kombinacija vežbi koja, ne samo da razvija motoričke sposobnosti dece, koordinaciju i ravnotežu, već je i veoma zabavna.

Ono po čemu se ova konjička disciplina razlikuje od ostalih jeste to, da dete zavisi od vodiča konja koji njime upravlja, kaže instruktor jahanja Dragiša FilimonovićFoto: RTV Mag / screenshot
Ono po čemu se ova konjička disciplina razlikuje od ostalih jeste to, da dete zavisi od vodiča konja koji njime upravlja, kaže instruktor jahanja Dragiša Filimonović

Instruktor u jednoj školi jahanja u Obrenovcu, Dragiša Filimonović rekao za RTV MAG da je gimnastika na konju jedna od sedam disciplina koje priznaje Svetska konjička federacija i objasnio u čemu se sastoji njena posebnost.

– Razlikuje se od ostalog jahanja jer dete zavisi od vodiča konja koji upravlja konjem, dok dete radi vežbe koje su teške i iziskuju dosta fizičke spremnosti – istakao je Filimonović za RTV Mag.

Jedna od vežbi koje se rade na ovom spotu jeste i okret sa straneFoto: RTV Mag / screenshot
Jedna od vežbi koje se rade na ovom spotu jeste i okret sa strane

Tokom deset časova provedenih na ovom sportu, deca mogu da savladaju prvi stepen voltežovanja, koji podrazumeva dvanaest vežbi prilagođenih za uzrast mališana do 12 godina. Neke od akrobatskih veština koje se ovde uče su, kako kaže Filimonović, „mala i velika lasta“ tj. klečanje na kolenima, te podizanje jedne pa druge noge, okret sa strane, „ranjeni kauboj“.

Zanimljivo da u ovoj školi jahanja isključivo devojčice treniraju gimnastiku na konju, a kako je ovom prilikom jedna od njih rekla, dok jaše oseća se „divno, kao da leti“. Ipak, pad sa konja je nešto što se i u ovom sportu dešava, a osim što je potrebno da roditelji steknu poverenje u instruktora, neophodno je da i deca nemaju strah od pada.

U ovoj školi jahanja trenutno treniraju samo devičice koje se, prema rečima instruktora, ne plaše padaFoto: RTV Mag / screenshot
U ovoj školi jahanja trenutno treniraju samo devičice koje se, prema rečima instruktora, ne plaše pada

– Ko ima strah onda tu ne možemo mnogo da vežbamo. Za sada samo devojčice nemaju strah, dečaci imaju – uz osmeh zaključuje Filimonović.

Ako je i vaše dete hrabro, ljubitelj ovih plemenitih životinja i voli da provodi vreme u prirodi, onda je pravi izbor upravo gimnastika na konju.

Pročitajte ceo članak na blic.rs portalu.

Facebook komentari